Tuesday, May 1, 2012

Pitanje ?

Verovatno postoji neka nerazjasnjena teorija vezana za vas instrument (gitaru) pa izvolite pitajte da vidimo moze li da se razjasni iz mog ugla ...

By Unknown with 20 comments

20 comments:

Zamena pragova: Koji si prvi pokazatelji da je vreme za zamenu, i koliko kosta ta investicija?

vidi zavisi od X faktora, nekada su recimo pragovi OK ali ta gitara nije svirana dugi i doslo je do krivljenja vrata usled natezanja zica, tako da je recimo u tom slucaju nesviranje, nekada se desi da se sama sipka u vratu ukoliko je gitara ima od pada ili cega vec olabavi sto je po nekad moguce i onda opet pragovi bruje a nije do njih, i treci a najcesci je vezan sa sve gitare koje se sviraju da usled dugogodisnjeg pritiskanja zica dolazi do ulubljivanja pragova jer su napravljeni od neke legure bakra valjda i mogu da se ulube.
Inace menjanje pragova nije skupo kosta oko 30-ak e i postoje uredjaji za to, tako da nije problem da se sanira taj problem :)

Cao druze. Zelim da ti se zahvalim za sve sto radis jer je dragoceno za nas koji ucimo da sviramo.
Zamolio bih te da mi pomognes u kupovini klasicne gitare. Bio bih ti neizmerno zahvalan ako bi mi predlozio gitaru do 250e. Moram da ti napomenem da sam levoruk i da bih najverovatnije kupio desnu i okrenuo zice jer je izbor gitare za mene katastrofalan. Citao sam na nekim forumima da kod klasicne gitare to pali bez vecih problema. Pozdrav

nema na cemu, tu sam kad zatreba. Vidi generalno nema problema sto se tice bas klasicnih, stim sto bi morao onu malu belu plastiku koja je na kobilici na dnu zica da izvadis i naopacke okrenes jer ona nije samo zato da bi zice prolazile tu, vec ima mali nagib da ne bi debele brujale a da stoje na istoj udaljenosti od pragova. Znaci sem zica moras i to da okrenes.

Sto se tambure tice, odi u prodavnicu i trazi jednu po jednu u toj klasi koliko se uklapas sa parama, menjas i vrtis u krug sve dok ne naidjes na onu koj a ti najblje lezi, i po mekoci i po zvuku, a verujem da ces sam osetiti kad je uzmes u ruke :) Ne mogu ti ja odabirati gitaru, generalno mozda i bi, ali svakako ne preko neta.

javi sta si uradio .. pozdrav

Hvala u svakom slucaju. Lako bih ja to sve, ali kad uzmem desnu u ruke to je kao da nikad nista nisam svirao. Jednostavno nemam osecaj sta je dobro i sta mi lezi. Moracu malo da se pomucim.
Pretpostavljam da plastiku nema sanse sam da okrenem pa cu morati kod majstora.
Cujemo se uskoro u vezi nekih pitanja iz tehnike. Pozdrav

moze videces kad budes okretao zice, ona je samo postavljena u zleb uradfices isto tako samo ces da stavis sto je gore dole i to je to kako zice okreces tako ces i nju. Samo nemoj da uzimas zasecenu vec obicnu klasicnu jer ce izgledati jako ruzno.

Pozdrav Nitro... prosle godine sam kupio akusticnu gitaru Ibanez V50 NJP i cinilo se da je sve u redu,ali ustanovio sam da su me za****li i uvalili mi gitaru na kojoj nevaljaju pragovi od 9 pa na gore,sve zavisi na kojoj zici. E sad,ja sam to odneo kod njih i oni su mi rekli da oni tu nista ne mgu da urade i skinuli mi garanciju... Da li bi mogao da mi kazes kako sam da resim problem,bez majstora... Ustanovio sam da mi je 16. prag malo izdignut... Hvala unapred...

Ovako...imam neku osrednju gitaru i imam problem...kad sam je kupio, zujao je 13 prag(onde gde je vrat najdeblji, na spoju) i mislio sam da ce da prodje, medjutim, posle nekog vremena, prestao je 13. a poceli svi od 7 do 15, i to na E,A,D zicama...u medjuvremenu sam uzeo i tanje zice, ali nista...odneo sam i u servis, uzeli su inbus i podesavali onu sipku, medjutim samo se pogorsalo, svi su poceli da zuje...sta bih mogao da uradim tu? Sem da kupim neku bolju, to jos nije opcija, dekintiran sam. Pozdrav! Hvala u napred!

Daj mi neki savet za skidanje pesama.
Dosta dugo sviram, ali nikad nisam sam skidao pesme. Hvala! :)

@Veljko: Ja sam isto kupio Ibanez NJP-NT pre god ipo, gitara je za te pare babaroga, svirali su je mnogo dobri gitaristi i odusevili se zvukom i svirljivoscu, taj problem je mozda zbog lose izrade te tvoje gitare, jer se te gitare serijski izbacuju i niko ih ne titra i pregledava pre nego sto se puste u promet, to je i mac sa dve ostrice kod jeftinih. Ja sam na svu srecu dobio jako kvalitetnu. Ja sam je platio 12000, a decko mi je nudio 15000 odmah na ruke jer se odusevio zvukom.

@Kami: I ja sam je platio 12000,ali izgleda da sam se za*ebao...Ja nisam imao pojma da sviram kada sam je kupovao,pa nisam ni proveravao pragove... Uskoro kupujem elektricnu.... Samouk sam a ljudi mi kazu da cepam,proslo je godinu dana... :))

@Veljko: to ti je sad nauk za elektricnu. Ja sam tad poveo druga koji se 13-14 god bavi sviranjem , i pored toga otisli u music house kod njegovog kuma, sat vremena su isprobali zajedno gitare i rekli mi ovo je za tebe. Planiram i ja da uzmem sad neku elektricnu, sta si odabrao? Meni nudi drug ROK Axe za 60e polovnu, ima jedan single i jedan humbucker.

vidi druze, ja imam kontakte ljude koji menjaju pragove, ali oni su ovamo na jugu Srbije i ne znam koliko ti se isplati da dolazis. Eventualno da posaljes gitaru da ti sredi i da vrati preko kurirske sluzbe a da platis sa otkupninom. U pitanju je verovatno los kvalitet samih pragova, jer cim si primetio da je izdignut znaci da nije lepo nalegao. Ti mozes da cuknes malo ali mozes i da poremetis konus jer on nije ravan skroz nego blago zaobljen, tako da je bolje da ne diras. Kompletna zamena pragova je bila oko 30e a ta sanacija ne bi trebala da je vise od 10-15e mozda ni toliko.

Sto se saveta za skidanje pesam tice evo jednog:
Pustis pesmu da cepa i cujes jecimo prvu strofu, onda sve to skines na BASU po tonovima, kad odsviras tonove zapisis i kasnije samo odsviras po akordima, a ubacis samo dal je mol ili dur.
tako cepas po segmentima i sve bude ok ;)

@Kami: Ja sam kontao ovu... Ipak mi treba i za nastupe,pa kad vec kupujem neka bude dobra... :)
http://www.mitrosmusic.com/proizvod/14038-Epiphone-G-310--LTD-ED-Pitch-Black-%2A%2A/

@Nitro: Ok,onda ne diram nista... Inace sam iz Novog Sad-a pa mi je daleko... :D

@Nitro: Ok,onda ne diram nista... :D Daleko mi je,zivim u Novom Sad-u... :)

@veljko pa super je. Ma ja hocu da uzmem za zezanje, a ako se nekad odlucim za svirke lako je kupiti novu, ovako necu da bacam pare :)

ima li jos sto god za pitati ?

pozdrav,e ovako volio bi kad bi mogao da napraviš video za nas totalne početnike tj.koji tek imamo želju da nešto naučimo za svoju dušu...osnovne akorde(one koje si postavio slabo se vide i kad ih oštampam)neki klasični stil sviranja(dakle osim fingera)i sve što bi mi trebali znati prije nego počnemo,dakle jednu malu školicu u video formatu, mislim da bi bilo zanimljivo i od velike pomoći.uh al sam se raspisao sorry.hvala

Post a Comment

broj posetilaca

    • Popular
    • Categories
    • Archives