Saturday, June 9, 2012

SKOLA GITARE - 04 - Desna ruka (sviranje trzalicom)


Da li postoji jedno 100.000 vrsta terzalica ? Šta mislite. ??? :)) Ma ludilo koliko ih ima. Ako zanemarimo da postoje identični modeli različitih proizvođača ipak postoji razlog zašto ih ima toliko. U zavisnosti od oblika, materijala, tvrdoće idebljine zavisi kakav ton će se dobiti. Razlika je naravno mala ali nije nebitna. Najmanje razlike u tonu daje oblik trzalice koji je više prilagođavanje veličini ruke i želji muzičara a najviše razlike pravi materijal.

Mekane i malo veće trzalice najčešće koriste onikoji sviraju akordaciju na akustičnim gitarama. Tvrde trzalice se najviše koriste za brzu svirku a debele i male cepaju džezeri.

Toliko o vrstama, kako ih držati najbolje je da vas opet uputim na slike ali evo u najkraćem. Trzalicase drži između palca i kažiprsta svojim najoštrijim vrhom okrenuta prema žicama.


  


Žice se trzaju tako što se rukom "iz zgloba" radi gore-dole. Sasvim retko u potezu učestvuje deo ruke od zgloba do lakta i to više radi teatralnosti ili u trenucima kada se gitarista, tako da kažem, "izgubi" :)) Da li okinuti odozgore ili odozdole takođe nije svejedno.

eto nadam se da je pomogla i ova lekcija. Jeste kratka ali o ovome ne treba toliko objasnjavati, sacekajte sledecu lekciju, verujem da ce vam se vise dopasti :)

Pozdrav Nitro

By Unknown with 5 comments

5 comments:

Nitrodex jedina stav koja me znima su sad skla jer sam akorde usavrsio ali ne znam kako da ucim skale ili kako se to kaze ljesvice dodavanje solaze u pjesmi znas na sta mislim ritam znam ii to sam usavrsio e sad me samo zanika kako to da naucim. Hvala :)

pa zasto zuris ? vidis da je ovo lekcija broj 4 :) dok dodjemo do skala samo ti vezbaj akorde i ne brini nista ;)

Nitro jel greska sto drzim trzalicu sa 3 prsta ? Drzim je palcem kaziprstom i srednjim prstom...razumes kako ?

da razumem, pa vidi po knjigama jeste pogresno, ali po meni mislim da nije. Znas kako vodi se teorijom da se olovka za pisanje drzi izmedju kazi i srednji prsta, ali 90% krasnopisaca drzi olovku izmedju kazi i domalog prsta a podupire srednjim i palcem, tako da je sve to po meni stvar navike. Nemoj da menjas ako ti tako vise odgovara ;)

Ok hvala...Necu menjati posto sam tako naucio i navikao da sviram... :)

Post a Comment

broj posetilaca

    • Popular
    • Categories
    • Archives