STIHOVI ...

Nije bitno dali je vasa gitara mala ili velika ... nova ili stara ... nije bitno ni dali je uopste i vasa ... ali ako se nadje u vasoj blizini i vasem narucju nemojte je nikako pustiti. Zatvorite oci, pocnite da svirate i prepustite se emocijama ...

STIHOVI ...

Zivot bas i nije Bog zna sta, al' za svaki slucaj uvek uzmem sta mi da, frtalj 'leba, metar neba i pun sesir sna, al' djavo gleda da i njemu bude fino pa katkad sav taj dzumbus umoci u vino ...

STIHOVI ...

Nema me vise u tvojim molitvama vise me putem ne prate. A noc mi preti ponoc i pusta tama kad me se samo dohvate ...

STIHOVI ...

Dodji, zaboravi nudim ti noci carobne, i budjenja u postelji punoj secera ... dodji i ostani nudim ti suze ko bisere moje namere jos su uvek iskrene ...

STIHOVI ...

Ovo je zemlja za nas ... ovo je zemlja za sve nase ljude ... ovo je kuca za nas ... ovo je kuca za svu nasu decu ...

Saturday, June 9, 2012

SKOLA GITARE - 04 - Desna ruka (sviranje trzalicom)


Da li postoji jedno 100.000 vrsta terzalica ? Šta mislite. ??? :)) Ma ludilo koliko ih ima. Ako zanemarimo da postoje identični modeli različitih proizvođača ipak postoji razlog zašto ih ima toliko. U zavisnosti od oblika, materijala, tvrdoće idebljine zavisi kakav ton će se dobiti. Razlika je naravno mala ali nije nebitna. Najmanje razlike u tonu daje oblik trzalice koji je više prilagođavanje veličini ruke i želji muzičara a najviše razlike pravi materijal.

Mekane i malo veće trzalice najčešće koriste onikoji sviraju akordaciju na akustičnim gitarama. Tvrde trzalice se najviše koriste za brzu svirku a debele i male cepaju džezeri.

Toliko o vrstama, kako ih držati najbolje je da vas opet uputim na slike ali evo u najkraćem. Trzalicase drži između palca i kažiprsta svojim najoštrijim vrhom okrenuta prema žicama.


  


Žice se trzaju tako što se rukom "iz zgloba" radi gore-dole. Sasvim retko u potezu učestvuje deo ruke od zgloba do lakta i to više radi teatralnosti ili u trenucima kada se gitarista, tako da kažem, "izgubi" :)) Da li okinuti odozgore ili odozdole takođe nije svejedno.

eto nadam se da je pomogla i ova lekcija. Jeste kratka ali o ovome ne treba toliko objasnjavati, sacekajte sledecu lekciju, verujem da ce vam se vise dopasti :)

Pozdrav Nitro

By Unknown with 5 comments

broj posetilaca

    • Popular
    • Categories
    • Archives