Saturday, May 5, 2012

Fingerpicking - Sviranje prstima

Verujem da vecinu vas zanima ova tehnika gledajuci kako je drugi sviraju. Naime u ovom delu cu postaviti temu za pitanja vezana za ovu tehniku, a vi slobodno pitajte, jer je tehnika sveobuhvatna da bi krenuo da sada raspravljam o tome.

Pitajte sta vas zanima potrudicu se da svakome dam odgovor da bi lakse savladao svoj probloem oko fingera

By Unknown with 13 comments

13 comments:

Evo da postavim prvo pitanje :D Jel moraju nokti da se koriste?Preciznije jel mogu da se proizvode isti tonovi sa "osecenim" noktima?Malo mi pederski gajiti :D I hoce li biti nekih snimaka na ovu temu zanimljiva je?

Vidi finger ne zavisi od noktiju vec od osecaja koji imas prema muzici, sto se to "pederski" tice veruj mi zanimljivo je ljudima da vide na jednoj ruci pa te zapitkuju. Naravno da nokte treba drzati uredno a ne da izgleda kao kod gavrana :D u svakom slucaju ako ti je za utehu ljudi rade nadogradnju noktiju cak tako da imati svoje malo vece nokte par mm vece na desnoj nego na levoj nece nikome zasmetati, a kad cuju kako sviras neka komentarisu onda ;) :))

da li da se uvek drzim pravila da palac svira gornje tri zice a ostali po jednu, jer neki put mi je lakse da kazi prstom odsviram 3.zicu...???

naravno da ne.Postoji ne pisano pravilo da je palac rezervisan za gornje 3 zivce ali to nema veze, Mozes i kaziprstom okidati D cak i A zicu ako melodija tako iziskuje. Zato ne zavisi svaka svirka od teorije po kojoj moras svirati vec od nacina na koji ces to uraditi da bi zadovoljio slovo na papiru tj notu :)

Kako da lepo razlazem za neke pesme za koje treba razlagati naravno kada nadjem akorde na internetu ili kad ih sam skinem . Znam da to ide s vremenom ali neki saveti bi pomogli.

razlaganje se zasniva na sviranju tonova iz uhvacenog akorda. ako razlazes Am sviras tonove iz Amola ako razlazes Hm sviras tonove iz Hmola i to je to. ako se razlaze neki hvat akord onda je razlaganje tih pritisnutih tonova. Za razliku od prangijanja trzalicom ovde se ne sviraju tonovi koji nisu pritisnuti. Zar ne ?

Evo da se i ja pridružim pitanjima :). Kad se razlažu akordi ili hvatovi da li postoje neki šabloni kojim redoslijedom se pikaju žice da bi to ličilo na nešto?

pa, vidi postavio si jako zanimljivo pitanje. Redosled je u 99% slucajeva odozgo prema dole redom, ali ne znaci da je za svaku pesmu isto. Recimo mnogo puta prilikom razlaganja akorda za neku pesmu odsviras i neku praznu zicu ili neki ton koji zahteva pesma na bass-u tada ova teorija pada u vodu a ti se oslanjas iskljucivo na svoj sluh i nema drugo.

@Nikola, odlicno si to objasnio kao da sam ja pisao.

Da li mozete da kazete nesto vise o tom razlaganju, jer ja prvi put cujem za taj termin? Hvala unapred

razlaganje prstima je tehnika koja zahteva okidanje zica prstima a ne trzalicom. Akord (skup tri ili vise tonova) dobija se tako sto se trzalicom u ritmu odsviraju zeljeni tonovi, a razlaganje je isto to stim sto se prstima orsviraju samo tonovi koji su obuhvaceni tim akordom. :)

Ok , to je sve jasno a koliko imas onda u jednom ciklusu tonova kad razlozis recimo c- dur ? Moze li se i trzalicom razlagati peiblizno kao prstima ?

pa moze ali nije to to, razlazes prstima imas u videu sam pricao o tome vezano za razlaganje :)

Post a Comment

broj posetilaca

    • Popular
    • Categories
    • Archives