Thursday, May 24, 2012

SKOLA GITARE - 03 - Desna ruka (sviranje prstima)


Da li svirati prstima ili trzalicom? Ovu dilemu rešava vrsta gitare i muzički žanr koji se svira. Ako imate klasičnu gitaru sa plastičnim (najlon) žicama rade prsti, ako imate električnu gitaru sa metalnim žicama onda se koristi trzalica a ako imate akustičnu gitaru sa metalnim žicama onda najčešće odlučuje vrsta muzike koja se svira.

Gitara je svojevremeno, kada je napravljena, zamišljena kao instrument na kome će se svirati akordi, zato je dugo i bila deo ritam sekcije uz bubnjeve i bas. Vremenom, na gitari je počela da se svira i melodija a sviranje prstima je nastalo onda kada su muzičari poželeli da u istovreme izvedu barem dve od sledeće tri stvari: melodiju, harmoniju i bas. Kako tehnika sviranja prstima praktično predstavlja sviranje sa četiri trzalice u isto vreme postalo je sasvim moguće basirati i razlagati ostale tonove akorda ili svirati melodiju istovremeno ako ne čak i svirati sve tri stvari od jednom kao sto to radim ja.

Četiri od pet prsta, koji se koriste, dobili su svoja imena, tačnije skraćenice, od toga kako ih zovu u Španiji. Palacse na španskom kaže pulgar pa je zato dobio ime PKažiprst ima skraćenicu I od španskog indicesrednji prst Mod medio i domali A od anularMaliprst se ne koristi.


Suština sviranja prstima jeste da se palcem sviraju basovi na četvrtoj, petoj i šestoj žici a da se sa prstima Itrzaju prve tri žice i tako izvodi melodija. Žica se palcem trza odozgo a ostalim prstima odozdo. Kako prste i ruku treba držati najbolje da pogledate slike, one će to sigurno bolje objasniti nego ja. U svakom slučaju nema neke posebne filozofije, stavite ruku i prste u prirodan položaj i to je to.


  

Sviranje prstima podrazumeva trzanje žica noktima, tako se dobije najbolji ton. Trzanje noktima je podnošljivo sve dok su u pitanju plastične žice, kada se svira po metalnim nokti se lako oštete. U takvim situacijama često se pribegava odtrzavanju vrhovima prstiju ili specijalnim naprstcima koji se navukuna prst i koji su tako napravljeni da je sa njima veoma lako svirati a prst nedolazi u kontakt za žicom.

By Unknown with No comments

0 comments:

Post a Comment

broj posetilaca

    • Popular
    • Categories
    • Archives