Tuesday, September 25, 2012

SKOLA GITARE - 05 - Stimovanje gitare

Pozdrav svima, 

Mozda je ova tema trebala da bude medju prvim postavljenim, ali fora je u tome sto sam mislio da svi koji prate mene, forum itd, da imaju osnovno predznanje, sto i jeste tako bilo na pocetku, ali sada prirastom novih clanova postaju sve cesca pitanja fanova kako nastimovati gitaru itd itd ... Evo reci cu par reci vezanih za to:

Stimovanje je stvar sa kojom cete se cesto susretati zato bi bilo zgodno da to naucite da radite sto bolje i za sto krace vreme, publika ume biti strasno nestrpljiva jel tako :))))

Pored toga sto je gitaru moguce nastimovati lose moguce je nastimovati raznim stimovima. Ja sam postavljao i neke on-line stimere, mada sad u poslednje vreme ljudi koji kupuju nove gitare dobijaju i male stimere pa je za razliku od ranije sad mnogo brze i preciznije stimovanje. Ovde cu pomenuti standardni, tzv italijanski stim za gitare sa sest zica nebitno dal je gitara, klasicna, akusticna ili elektricna.

Na gitari se zapravo ne stimuje gitara nego zice pomocu kojih mi proizvodimo melodiju svirajuci akorde ali to se samo tako kaze u slengu "nije ti nastimovana gitara" ili "nastimuj gitaru" to se samo tako kaze :)) e sad da bi se zica naterala da svira ton koji nama treba ona se odpusta ili zateze preko civije. Zatezanjem se dobija visi a odpustanjem nizi ton.Visina tona prve zice odsvirane na prazno (ne pritisnuta ni na jednom pragu) podesava se dokle god ne postigne visinu tona E. 

prva zica se na gitari smatra najtanja zica i zove se E-1 (zato sto imamo dve E zice ovo zovemo E jedan)
druga zica odsvirana na prazno treba da daje ton H (ameri je obelezavaju kao B) mozete videti na tabovima
treca zica odsvirana na prazno treba da daje ton G,
cetvrta zica odsvirana na prazno treba da daje ton D
peta zica odsvirana na prazno treba da daje ton A,
sesta zica odsvirana na prazno treba da daje ton E.


Kako bi ste znali kako tacno zvuce ovi tonovi najbolje da kao uzorak cujete iste ove tonove na nekom drugom instrumentu i nastimujete gitaru. Klavir je kao instrument za uzorkovanje dobar izbor jer se tesko rastimava a i kad se stimuje, stimuje se kvalitetno pa se tako mogucnost greske smanjuje mada je klavijatura mnogo bolja jer ona ne moze da se rastimuje :)). Evo slike koja ce vam pomoci da lakse nadjete ove tonove na klavijaturi.


Zice imaju i svoja imena koja su dobila od tonova koje sviraju i svojih rednih brojeva.

nadam se da je ovo pomoglo :)) 

pozdrav
Nitro

By Unknown with 1 comment

1 comments:

This comment has been removed by the author.

Post a Comment

broj posetilaca

    • Popular
    • Categories
    • Archives